Uwielbiam dobrą, prawdziwą pizzę. Nie taką napakowaną różnymi składnikami, ale starannie przemyślaną, o konkretnym smaku i na niezbyt grubym cieście. Od kiedy stosuję przepis pana Olivera, pizza na naszym stole gości praktycznie co tydzień:). Ciasto jest bardzo smaczne i plastyczne, a ja znajduję dla niego wiele zastosowań.
Składniki:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Mój syn uwielbia paluszki chlebowe, zazwyczaj robię pizzę dla nas, dorosłych a dla niejadka właśnie paluchy.
A z tego, co jeszcze zostanie - bułeczki z ziołami prowansalskimi:)
Tyle zastosowań ile dusza zapragnie!
Składniki:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie:
do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy i odstawiamy ma chwilę (10 - 15 minut)
przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski); ja mam tutaj mały trik - zalewam mąkę miksturą i zostawiam na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;
miskę z ciastem przykrywamy czstą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość), później możemy robić co dusza zapragnie:)
Ja najczęściej robię pizzę z tuńczykiem, mozarellą, pomidorami i rukolą na białym sosie (z 1 kg wychodzi około 5 - 7 sztuk)
Mój syn uwielbia paluszki chlebowe, zazwyczaj robię pizzę dla nas, dorosłych a dla niejadka właśnie paluchy.
A z tego, co jeszcze zostanie - bułeczki z ziołami prowansalskimi:)
Tyle zastosowań ile dusza zapragnie!
Za to właśnie kocham Włochy ( i Jamiego O. również) jedno proste ciasto a tyle radości !
OdpowiedzUsuńznamy to ciasto ...bo ostatnio tylko na nim pizzę robimy:) wspaniałe jest:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie wiem z czego to wynika, ale moje ciasto wyszło okrponie rzadkie...musiałabym dosypać jeszcze z pół kg mąki. no ale upiekłam a pizza niestety wyszła twarda jak podeszwa;/ z czego to mogło wynikać? składniki odmierzałam miarką, czy to ciasto takie rzadkie ma być?
OdpowiedzUsuńSuper przepis na ciasto!
OdpowiedzUsuńNo ciekawe jak wyjdzie mi ciasto bo przepis zamierzam wypróbować
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi bardzo interesująco. Mam ogromną ochotę na pizzę, więc na pewno go wypróbuję. I mam nadzieję, że wyjdzie mi przynajmniej tak apetyczna jak ta na zdjęciu. :D
OdpowiedzUsuń