Przejdź do głównej zawartości

ciasto na pizzę (i nie tylko) wg Jamiego Olivera

Uwielbiam dobrą, prawdziwą pizzę. Nie taką napakowaną różnymi składnikami, ale starannie przemyślaną, o konkretnym smaku i na niezbyt grubym cieście. Od kiedy stosuję przepis pana Olivera, pizza na naszym stole gości praktycznie co tydzień:). Ciasto jest bardzo smaczne i plastyczne, a ja znajduję dla niego wiele zastosowań.

Składniki:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:
do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy i odstawiamy ma chwilę (10 - 15 minut)
przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski); ja mam tutaj mały trik - zalewam mąkę miksturą i zostawiam na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;
miskę z ciastem przykrywamy czstą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość), później możemy robić co dusza zapragnie:)
Ja najczęściej robię pizzę z tuńczykiem, mozarellą, pomidorami i rukolą na białym sosie (z 1 kg wychodzi około 5 - 7 sztuk)

Mój syn uwielbia paluszki chlebowe, zazwyczaj robię pizzę dla nas, dorosłych a dla niejadka właśnie paluchy.


A z tego, co jeszcze zostanie - bułeczki z ziołami prowansalskimi:)


Tyle zastosowań ile dusza zapragnie!

Komentarze

  1. Za to właśnie kocham Włochy ( i Jamiego O. również) jedno proste ciasto a tyle radości !

    OdpowiedzUsuń
  2. znamy to ciasto ...bo ostatnio tylko na nim pizzę robimy:) wspaniałe jest:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem z czego to wynika, ale moje ciasto wyszło okrponie rzadkie...musiałabym dosypać jeszcze z pół kg mąki. no ale upiekłam a pizza niestety wyszła twarda jak podeszwa;/ z czego to mogło wynikać? składniki odmierzałam miarką, czy to ciasto takie rzadkie ma być?

    OdpowiedzUsuń
  4. No ciekawe jak wyjdzie mi ciasto bo przepis zamierzam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis brzmi bardzo interesująco. Mam ogromną ochotę na pizzę, więc na pewno go wypróbuję. I mam nadzieję, że wyjdzie mi przynajmniej tak apetyczna jak ta na zdjęciu. :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do pieczenia)

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni