Przejdź do głównej zawartości

Placki bananowe z mąki pełnoziarnistej z dietetycznym sosem czekoladowym

Za każdym razem, kiedy robię tzw.pancakes, oczekuję eksplozji smaków, zachwytu i chęci zrobienia ich po raz kolejny. Wyglądają tak smacznie na talerzu, ale smak mnie nieco rozczarowuje. Na szczęście w naszym domu placki mają swoich zwolenników, więc zostały zjedzone ze smakiem. Zjadłam i ja, bo to przecież takie zdrowe placki!:)



Na dwanaście placków potrzebujemy:
240 gram mąki z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 gram brązowego cukru
1 łyżeczkę cynamonu
160 ml mleka
odrobinę ekstraktu z wanilii
3 duże i dojrzałe banany
2 łyżki stopionego masła

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wlewamy mleko i olejek waniliowy, mieszamy składniki. Do powstałej masy (będzie dość sucha), dodajemy trzy wcześniej zgniecione banany (ja używam tłuczka do ziemniaków) i mieszamy do momentu otrzymania w miarę gładkiej masy.

Nagrzewamy patelnię i dużą łyżką nakładamy masę,  placki"smażymy"(nie używamy tłuszczu) z każdej strony około 2-3 minuty. Najlepiej podawać na ciepło z jakimś ciekawym sosem. Ponieważ ja staram się nie przeginać z kaloriami, przygotowałam sos czekoladowy.



Sos czekoladowy na bazie syropu z agawy:
w małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu około 125 ml syropu z agawy i dodajemy 4-5 łyżek kakao bez cukru, mieszamy cały czas podgrzewając, aż do momentu połączenia się składników. Ten sos dosyć szybko robi się bardzo gęsty, więc jeśli mamy go zamiar przygotować wcześniej, przed samym podaniem podgrzewamy go w mikrofalówce (15-20 sekund).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do pieczenia)

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni