Za każdym razem, kiedy robię tzw.pancakes, oczekuję eksplozji smaków, zachwytu i chęci zrobienia ich po raz kolejny. Wyglądają tak smacznie na talerzu, ale smak mnie nieco rozczarowuje. Na szczęście w naszym domu placki mają swoich zwolenników, więc zostały zjedzone ze smakiem. Zjadłam i ja, bo to przecież takie zdrowe placki!:)
Na dwanaście placków potrzebujemy:
240 gram mąki z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 gram brązowego cukru
1 łyżeczkę cynamonu
160 ml mleka
odrobinę ekstraktu z wanilii
3 duże i dojrzałe banany
2 łyżki stopionego masła
Na dwanaście placków potrzebujemy:
240 gram mąki z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 gram brązowego cukru
1 łyżeczkę cynamonu
160 ml mleka
odrobinę ekstraktu z wanilii
3 duże i dojrzałe banany
2 łyżki stopionego masła
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wlewamy mleko i olejek waniliowy, mieszamy składniki. Do powstałej masy (będzie dość sucha), dodajemy trzy wcześniej zgniecione banany (ja używam tłuczka do ziemniaków) i mieszamy do momentu otrzymania w miarę gładkiej masy.
Nagrzewamy patelnię i dużą łyżką nakładamy masę, placki"smażymy"(nie używamy tłuszczu) z każdej strony około 2-3 minuty. Najlepiej podawać na ciepło z jakimś ciekawym sosem. Ponieważ ja staram się nie przeginać z kaloriami, przygotowałam sos czekoladowy.
Sos czekoladowy na bazie syropu z agawy:
w małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu około 125 ml syropu z agawy i dodajemy 4-5 łyżek kakao bez cukru, mieszamy cały czas podgrzewając, aż do momentu połączenia się składników. Ten sos dosyć szybko robi się bardzo gęsty, więc jeśli mamy go zamiar przygotować wcześniej, przed samym podaniem podgrzewamy go w mikrofalówce (15-20 sekund).
takie placuszki.. puchate i słodkie - ulubione.
OdpowiedzUsuńDla mnie najwspanialsze połączenie czekolada i banan
OdpowiedzUsuń