Ponownie naszło mnie wczoraj na coś cynamonowego, ale jednocześnie chciałam wypróbować jakiś nowy i nieznany mi wypiek. Blog Doroty to nieskończone źródło inspiracji i wspaniałych przepisów (i zdjęć), właśnie tam znalazłam słodkie drożdżówki w kształcie serca.
Żeby zaspokoić swój cynamonowy głód, nafaszerowałam serca aromatycznym cukrem cukrem.
Tak więc, ciasto wykonałam wg przepisu Doroty, a na nadzienie potrzebujemy:
około 120 gram brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Cukier wymieszałam z cynamonem, każdy placuszek ciasta posmarowałam dwoma łyżeczkami masła i posypałam cynamonowym cukrem podążając dalej za wskazówkami przepisu. Sreca były bardzo smaczne, ale nieco suche, więc następnym razem spróbuję z nadzieniem orzechowym:).
Sesja serc odbyła się w trudnych warunkach, ponieważ Łasuch Lena demolowała moją ekspozycję, podkradając słodkości:/.
Stanęła sobie pod ścianą w ogródku, zakładając chyba, że jej nie widzę i zjadała mniej więcej połowę każgego skradzionego serca.
Klasyczne palmiersy :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, ale wyglądają fantastycznie i na pewno równie dobrze smakują :D
OdpowiedzUsuń