W moim rankingu ulubionych smaków, masło orzechowe stoi na drugim miejscu zaraz po cynamonie oczywiście:). A masło orzechowe i nutella? Połączenie idealne, polecam zwłaszcza jako nadzienie do naleśników (masło orzechowe typu "crunchy" plus nutella). Nie mogłam się oprzeć tym ciasteczkom, miałam dziś piec coś innego, ale listonosz zrobił mi psikusa i nie zostawił jednego z wyczekiwanych składników za moim krzaczkiem koło domu.
Ciasteczka są bardzo smaczne, mocno orzechowei chrupiące. Jedyny mankament to fakt, że smak nutelli się gubi, ale wydaje mi się, że ten krem śniadaniowy sprawia, że są miejscami bardziej miękkie.
Na ciasteczka potrzebujemy:
140 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
1/2 szklanki cukru do wypieków
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 i 3/4 szklanki zwykłej mąki
1/4 szklanki nutelli
uwaga: moja szklanka ma zawsze 250 ml :)
W misie miksera ucieramy masło, masło orzechowe i cukry na puszystą masę (przez około 3 minuty). Następnie dodajemy jajko i wanilię, miksujemy.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę i sól, które stopniowo dodajemy do masy maślanej, miksując na wolnych obrotach. Teraz wkładamy nutellę na 20 sekund do mikrofalówki, polewamy nią masę na ciastka i mieszamy łyżką tak, aby krem czekoladowo - orzechowy był równomiernie rozprowadzony. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy widelcem i pieczemy w 175 stopniach przez 8 - 10 minut. Upieczone studzimy na kratce. Smacznego.
Przepis pochodzi z blogu Sweet Tooth.
Też dzisiaj robiłam ciasteczka. Cantucci - z orzechami:). Zapraszam do mnie:). Twoje ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne!
OdpowiedzUsuńcudne są te ciasteczka, też jestem wielbicielką masła orzechowego.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie;) Coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń