Te bułeczki idealnie pasują do grilla, co więcej, zamiast formy do muffinek, można je upiec w maleńkich doniczkach z terakoty (doniczki przed użyciem należy natłuścić i wypiec dwukrotnie), które będą wspaniałą dekoracją ogrodowego stołu.
Na 12 bułeczek będzie potrzebne:
170 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
170 g mąki pełnoziarnistej
7 g drożdży w proszku "fast action"
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
275 ml maślanki
50 ml oleju słonecznikowego
100 g łuskanego słonecznika
1 łyżka mleka do posmarowania bułek
W dużej misie umieść obydwa rodzaje mąki, drożdże, sól i wymieszaj. W małym rondelku podgrzej maślankę (tylko odrobinę, żeby osiągnęła letnią temperaturę), po czym dodaj do maślanki miód i olej, wymieszaj. Następnie mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i przez około 10 minut wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobionego ciasta wmieszaj 75 g ziaren słonecznika, \ gotowego ciasta uformuj kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski, przykryj szczelnie folią, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez 1 minutę na oprószonej mąką powierzchni, podziel na równych 12 części i uformuj bułki, które następnie przełóż do natłuszczonej formy. Przykryj je natłuszczoną folią spożywczą do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę, po czym posmaruj je mlekiem i posyp resztką słonecznika. Piecz przez 15 - 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego.
Chętnie poczęstowałabym się jedną;)
OdpowiedzUsuń