Dziś zapraszam na bardzo smaczny i lekki chlebek bananowy, przepis znalazłam w lipcowym wydaniu magazynu Good Food. Bardzo podba mi się połączenie miękkiego ciasta z chrupkimi "czpisami" bananowymi, przyjemnie dosłodzone delikatnym lukrem.
Składniki:
140 g miękkiego masła
140 g cukru (dałam mniej, około 120g, ciasto było w sam raz słodkie)
2 duże jajka, ubite
140 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 bardzo dojrzałe, rozgniecione banany
do dekoracji 50 g cukru pudru i garść suszonych plasterków banana
Piekarnik ustaw na 180 stopni i przygotuj blaszkę (keksówkę..wysmarowałam ją masłem wyłożyłam papierem do pieczenia).
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo dodawaj jajka na przemian z odrobiną mąki. Do tej masy dodaj banany, resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj dużą, metalową łyżką. Przełóż do foremki i piecz przez około 30 minut (aż do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie przygouj lukier - cukier puder wymieszaj z 3 łyżkami wrzącej wody i rozcieraj łyżką, lukrem polej ciasto i posyp suszonymi bananami. Gotowe:).
Wygląda cudnie, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
mnie jakoś nie przekonał ten chlebek:(
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuń