Mięciutkie, wilgotne, aromatyczne. Każda smakuje, jak kawałek ciasta marchewkowego. Ponadto nie mają w sobie dodatku cukru, są bezglutenowe (jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych) i wegańskie, muszę przyznać, że dawno nie jadłam nic tak smacznego (z kategorii zdrowych deserów). W sam raz po treningu i na kawę z przyjaciółką.
Składniki:
200 g posiekanych z grubsza daktyli
200 g marchewki startej na grubych oczkach
50 g płatków owsianych
50 g wiórków kokosowych (i dodatkowe wiórki do obtoczenia)
80 g podprażonych orzechów włoskich
80 g podprażonych orzechów pekan
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, bez dodatku cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na około 10 minut. Wszystkie składniki wrzucam do malaksera lub thermomixa. Daktyle odcedzam na sitku i nie wylewam daktylowej wody., po czym dodaję je do reszty składników i blenduję, aż powstanie lepka masa, w której nadal będzie widać drobinki orzechów i marchewki. Jeśli masa się nie klei, dodaję odrobinę daktylowej wody. Z przygotowanej masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam je w kokosie. Gotowe kulki chłodzę w lodówce przez godzinę, aczkolwiek świeżo po przygotowaniu też są pyszne. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz