Przejdź do głównej zawartości

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :).



Składaniki:
250 g mąki typ 450
250 g mąki typ 750
90 g letniej wody
10 g soli
100 g cukru
190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka)
100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego)
200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej



W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz masła, przez 1 minutę na obrotach 1 i kolejne 5 minut na obrotach 2 (u mnie w KitchenAid). Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. 
Po tym czasie miksując na szybszych obrotach (u mnie 3) dodawaj po kawałku masła, cały proces trwa około 10 minut. Na koniec ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 6 i pół godziny, podczas pierwszych dwóch godzin należy 4 razy złożyć ciasto w pół godzinnych odstępach. Jeśli ciasto zwiększy swoją objętość o około 30 %, przykryj je szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.
Rano podziel masę na 65 g kawałki, z każdego uformuj dobrze naprężoną bułeczkę. Tak przygotowane układaj na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną sporą ilością mąki ryżowej (nie pomijaj tego kroku ani nie używaj zwykłej mąki). Przykryj do ponownego wyrastania na 7 - 12 godzin. Smaż na głębokim oleju w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony. Nadziewaj jeszcze ciepłe, podziel się nimi ze znajomymi.

Przepis pochodzi z Insta od @Sourdough Sophia

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do pieczenia)