Cudownie jest w chłodnawy, jesienny wieczór usiąść z herbatą i dobrymi ciasteczkami, prawda? Kiedy moja serdeczna koleżanka kilka dni temu podzieliła się ze mną przepisem na orzechowe ciasteczka z czekoladą, nie mogłam się powstrzymać i czym prędzej go przetestowałam. Te są prawie idealne, muszę jeszcze znaleźć sposób, żeby stały się nieco bardziej wilgotne.
Składniki:
100 g miękkiego masła
60 g cukru
1 jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
175 g mąki
75 g drobno posiekanych orzechów laskowych
100 g czekolady (też drobno posiekanej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło z cukrem ucieramy przy pomocy miksera do białości, po czym dodajemy jajo i sól nadal miksując. Do otrzymanej masy dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę i wyrabiamy ciasto ręką. Całość będzie nieco lepka, ale powstrzymajcie się od dodawania mąki. Następnie delikatnie obsypujemy blat mąką, wykładamy masę i formujemy z niej wałek o średnicy około 3 cm. Ciasto w tej postaci zawijamy w folię lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu, kroimy ciasto na pół centymetrowe plastry i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Orzechy, czekolada, czego chcieć więcej? Cudne :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają te ciasteczka. Idealne do szklanki ciepłego mleka;)
OdpowiedzUsuń