Dziś zapraszam Was na przepyszne cupcakes z nutellą, miałyśmy wczoraj mały babski sabat z koleżankami i zdecydowałam, że przyniosę coś nowego. Babeczki owe piekłam po raz pierwszy i nie żałuję decyzji odnośnie przepisu. Są porządnie cynamonowe, a nutella powoduje, że miejscami są lekko ciągnące. Polecam serdecznie.
Składniki:
175 g masła w temperaturze pokojowej
175 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 g przesianej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
12 łyżeczek nutelli
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Przygotuj 12 foremek na babeczki (ja używam silikonowych).
W misie ucieraj masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cynamon i mleko, zmiksuj. Wypełnij foremki masą do 2/3 wysokości. Nutellę włóż na około 20 sekund do mikrofalówki (w zależności od mocy, chodzi o to, żeby krem rozrzedzić). Nałóż po łyżeczce nutelli na każdą babeczkę i delikatnie zrób patyczkiem "esy floresy". Piecz przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka.
Przepis na cupcakes pochodzi z książki The Primrose Bakery Book.
Składniki
230 g serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru
70 g nutelli
Serek utrzyj z masłem na puszystą masę, dodaj przesiany cukier puder i zmiksuj, po czym dodaj nutellę i wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszaj przy pomocy miksera, dowolnie udekoruj babeczki. Smacznego!
już dawno nie oglądałam takich ślicznych zdjęć.
OdpowiedzUsuńpiękne, naprawdę piękne ujęcia!
Cynamon i nutella to pyszne polaczenie! Robilam kiedys ciasto o podobnym skladzie i bylo zachwycajace. A na babskie spotkanie nie ma nic lepszego niz babeczka :)
OdpowiedzUsuńCynamonowe, ciągnące to brzmi obłędnie;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne :D Koniecznie muszę takie zrobić.
OdpowiedzUsuńwyglądają przesłodko na tle tych kropeczek.
OdpowiedzUsuńAle super apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuń