Zapraszam na bardzo typowe dla Wielkiej Brytanii połączenie smakowe - kawa i orzechy włoskie. Kocham pić dobrą kawę, ciasta o tym smaku nie są moimi najulubieńszymi, ale z ciekawości postanowiłam spróbować tego wypieku. Muszę zaznaczyć, że owo ciasto jest raczej niewielkie i niewysokie, więc nie nakarmi tłumów, będzie raczej miłym dodatkiem do kawy czy herbaty, na jeden raz.
Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła
125 g cukru (dałam 100 g polecam mniejszą ilość cukru, ponieważ lukier kawowy jest słodki)
2 roztrzepane jajka
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w jednej łyżce gorącej wody
75 g pokrojonych orzechów włoskich
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
85 g masła, roztopionego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w dwóch łyżkach gorącej wody
3 łyżki tłustej śmietanki (powyżaj 30%)
orzechy do dekoracji
Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła
125 g cukru (dałam 100 g polecam mniejszą ilość cukru, ponieważ lukier kawowy jest słodki)
2 roztrzepane jajka
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w jednej łyżce gorącej wody
75 g pokrojonych orzechów włoskich
Piekarnik ustaw na 180 stopni. Blaszkę o rozmiarach 25x20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj na jasną i puszystą masę, po czym dodaj cukier i ucieraj jeszcze trochę. Stopniowo dodawaj jakja, ciągle ucierając. Do tej mikstury dodaj przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wlej kawę i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Na koniec dodaj orzechy, wymieszaj, przełóż ciasto na blaszkę i piecz przez około 20 minut. Upieczone ciasto należy wystudzić przed udekorowaniem.
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
85 g masła, roztopionego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w dwóch łyżkach gorącej wody
3 łyżki tłustej śmietanki (powyżaj 30%)
orzechy do dekoracji
Do miski przesiej cukier puder, dodaj jeszcze ciepłe rozpuszczone masło, kawę i śmietanę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, poczekaj aż polewa nieco zgęstnieje, wylej ją na ciasto i ozdób całość orzechami. Gotowe, smacznego!
Przepyszna propozycja! cudne ciasto, przepis zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńFakt, bardzo brytyjskie polaczenie - ostatnio robilam tort kawowo-orzechowy, teraz mam ogromna ochote na twoja krajanke :)
OdpowiedzUsuńchyba zjadłabym sama całą ;)
OdpowiedzUsuńHmm, nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, ale myśle, że ta krajanka przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńrozpusta:)
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.
Obłędnie wygląda;) Lukier przypomina z wyglądu masę krówkową;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam pięknie,Dusiu zaraz postaram się weryfikajcę obrazkową wyłączyć:)
OdpowiedzUsuń