Zachęcona recenzjami, zamówiłam sobie u mojej teściowej w ramach prezentu urodzinowego książkę autorstwa Agaty Królak - Ciasta, ciastka i takie tam. Książka nietypowa, niepodobna do innych współczesnych książek kucharskich, przypominająca bardziej zapiśnik, zamiast zdjęć znajdziecie w niej dziecinne rysunki ciast (i takich tam), a czcionka to zwykły maszynowy druk, tu i ówdzie wzbogacony notatkami, zapisanymi kredką. Polecam sedrecznie - dzięki zawartym w niej przepisom i formie wydania, przeniesiecie się w świat dzieciństwa.
Wczoraj wieczorem, po skończonej pracy napadła mnie myśl - MUSZĘ dziś zjeść ciasto z truskawkami! Kiedy dzieci były już w łóżkach, szybko pojechałam wzbogacić zapas masła w lodówce i o 21 jedliśmy z mężem jescze nieco ciepły, pyszny placek z truskawkami (z Hiszpanii oczywiście) i z kruszonką.
Składniki na ciasto:
200 g masła
160 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 torebka budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub aromat waniliowy)
około pół kilograma pokrojonych truskawek
na kruszonkę:
150 g mąki
100 g zimnego, posiekanego masła
50 g cukru pudru
Żeby zrobić kruszonkę, wystarczy wszystkie składniki wyrabiać między palcami, gdy będzie za rzadka dodać odrobinę mąki.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem i solą na białą i puszystą masę, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii i obydwie mąki, uprzednio wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane, całość wymieszaj łyżką i przełóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż truskawki i posyp całość kruszonką. Piecz przez 40 - 45 minut. Smacznego.
Wybaczcie ilość i jakość zdjęć(ia), światła dzienno - wieczornego doczekał się jeden niewielki kawałek!:)
Zdjęcie naprawdę piękne. Uwielbiam kruszonkę jest najszybszym ciastem chyba jakie da się zrobić :) Na pewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńChcialabym dorwac te ksiazke :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wyglada przepysznie, tak domowo i swojsko.
Robię w podobnym stylu ciasto z truskawkami;) Lubię tego typu ciasta, a twoje naprawdę przykuwa uwagę;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie, kojarzy mi się z dziecięcymi chwilami w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuń