Dziś dla odmiany, nic słodkiego. Kiedy ostatnio zobaczyłam piękne zdjęcia pełnoziarnistych placków z łososiem, które pokazała Beata Lipov w Lawendowym Domu od kuchni, natychmiast zapragnęłam swoich, na swoim stole i przede wszystkim, w swoim podniebieniu:). Los tak chciał, że w lodówce miałam opakowanie serka ricotta, który musiałam szybko wykorzystać, więc swoje placki przygotowałam według przepisu Nigelli. Nie byłam do końca pewna, czy pikantna wersja tych ciastek z patelni też się sprawdzi, ale...kto ma ochotę, z pewnością się przekona, placuszki są znakomite, lekkie i jednocześnie sycące.
Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju do smażenia
Dodatki:
200 g wędzonego łososia
pół ogórka (pokrojony w kostkę)
pomidor (pokrojony w kostkę)
na sos: 3 łyżeczki majonezu, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, odrobina ketchupu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki ze sobą wymieszaj najlepiej w podanej kolejności)
Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj dokładnie rocottę, mleko i żółtka. Do tej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie (ale dokładnie) wymieszaj. W osobnej misie ubij pianę z białek i wymieszaj ją ostrożnie z resztą masy, która powinna być ostatecznie gładka. Na patelni rozgrzej dobrze olej i nakładaj łyżką ciasto, smaż z każdej strony przez około minutę.
Na gotowe placuszki nakładaj sos, łososia, ogórka z pomidorem, udekoruj i smacznego!
Placuszki najlepsze są na ciepło, polecam z owocami jak najbardziej!
świetna wieżyczka
OdpowiedzUsuńPysznie podane, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane i do tego takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie już nie długo wakacje to zrobię taki deserek sama w domu
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej spróbuje.
mmmmmniam!!! Zrobiłam wczoraj z mężem na szybką i lekką kolację.
OdpowiedzUsuńCoś niesamowitego jaka pychota! A jak zapycha, po trzech miałam dość (czego nie może powiedzieć mąż:)))
Polecam serdecznie cudowna mieszanina smaków, łosoś z sosem i ogórkiem rozkosz!
Do ciasta dodaliśmy zioła, placuszki były bardziej wyraziste.
Palce lizać! jeszcze nie raz wrócimy do tej przekąski!
Pozdrawiamy Kasia i Tomek
Kasiu,Tomku-bardzo się cieszę,że placuszki wam smakowały i dziękuję za przypomnienie,wiem co dziś zrobię na obiad!:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń