Moją miłość do masła orzechowego wyrażałam już niejednokrotnie, w związku z czym, gdy tylko natknęłam się na ten przepis w dodatku do magazynu Good Food, postanowiłam go wypróbować. Z braku składników, nieco zmodyfikowałam przepis...podam obydwie wersje, tę właściwą wybierzecie sobie sami:).
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
200 g miękkiego masła
3 łyżki gładkiego masła orzechowego
4 duże jajka
175 g drobnego cukru (w przepisie 200 g)
150 g jogurtu naturalnego
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
masło orzechowe do posmarowania jednego blatu
100 g mlecznej czekolady i 2 łyżki mleka (czekolada roztopiona, wymieszana z mlekiem, nałożona na wierzch ciasta)
w oryginale - 6 łyżek karmelu (którego nie miałam) do posmarowania drugiego blatu
w mojej wersji krem czekoladowy - 300 g czekolady, 60 ml słodkiej śmietanki, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej (czekoladę rozpuść i odstaw do przestygnięcia, dodaj resztę składników i wymieszaj mikserem aż do otrzymania gładkiego kremu)
Wykonanie ciasta:
Nasmaruj masłem i oprósz mąką dwie blaszki do pieczenia o średnicy 20 cm. Piekarnik ustaw na 180 stopni.
W misie miksera zmiksuj dokładnie masło, masło orzechowe, jajka, jogurt, cukier, po czym dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Gotowe ciasto podziel między dwie blaszki i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Jeden blat posmaruj masłem orzechowym, drugi karmelem/kremem czekoladowym i złóż blaty łącząc je kremami, na wierch nałóż roztopioną czekoladę/resztę kremu czekoladowego i posyp karmelizowanymi orzeszkami*.
*50 g orzeszków solonych posyp 1 łyżką cukru pudru, dodaj pół łyżeczki wody - wszystko wymieszaj aby orzeszki były dokładnie pokryte lukrem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika ustawionego na 200 stopni na około 10 minut, gotowe przełóż do ostygnięcia na natłuszczoną powierzchnię.
Smacznego!
o ja... ale wygląda! ciasto.. tort. jak z bajki.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudnie, idelane ciasto dla smakoszy masła orzechowego, ja tylko popatrzę;)
OdpowiedzUsuńPrawie zaśliniłam ekran :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Spróbowałabym od razu spory kawałek:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie widziałyśmy:D wygląda świetnie !! :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie i smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńKolejny piękny blog do częstego odwiedzania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfantastyczne !!! I torcik i te orzeszki karmelizowane :D
OdpowiedzUsuńTeż absolutnie kocham masło orzechowe. Pysznie wygląda torcik. Blog również, bo dopiero dziś tu dotarłam po raz pierwszy :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wspaniały tort:) rewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuńprzepiękny tort, z masłem orzechowym? dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńPiękne połączenie :)!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, taki tort to chyba moje marzenie;)
OdpowiedzUsuńjacie! Coś dla mnie :) pychota
OdpowiedzUsuńCudny tort. Skorzystałam z twego przepisu na ciasto - upiekłam je w keksówce niczym babkę i polałam polewą czekoladowo-orzechową, bo nie miałam czasu na kremy i przekładanie. Też pycha!
OdpowiedzUsuń