Przejdź do głównej zawartości

Pachnące, drożdżowe bułeczki nadziewane borówkami

Skandynawia fascynuje mnie od zawsze, odmienność a zarazem dziwne poczucie bliskości z tą częścią Europy, wzbudza we mnie wielką ciekawość. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się pojechać w skandynawskie strony, poznać kulturę, posmakować jedzenia i obkupić się w swetry i ceramikę. Tym czasem od kilku tygodni, na mojej półce mieszka książka "Scandilicious Baking", która musi mi na razie wystarczyć. 
Przepis na bułeczki pochodzi właśnie ze wspomnianej księgi. Otrzymasz dzięki niemu bułki, których smaku i miękkości nigdy nie zapomnisz i z pewnością sięgniesz raz jeszcze.



Składniki na ciasto (12 - 14 bułek)
225 ml pełnotłustego mleka
75 g masła
300 g mąki pszennej
125 g mąki pełnoziarnistej
70 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/ 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
1 średnie, rozbełtane jajko

Mleko i masło umieść w rondelku i zgaś palnik, gdy będzie się niemalże gotować (odłóż do wystygnięcia). Dzięki tej czynności bułeczki będą miękkie.
Suche składniki przesiej do misy, wsyp drożdże i wymieszaj (gdy używasz świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżeczką cukru i (gdy będą już płynne), dodaj do suchych składników).
W mące zrób wgłębienie, dodaj jajko, a gdy mleczno - maślana mikstura będzie ciepła (nie groąca, aby nie zabić zrożdży), wlej ją do misy i wymieszaj, aż stworzy całość, po czym wyrabiaj ciasto przez około 7 - 10 minut (nie dosypuj mąki, pomimo tego, że ciasto będzie raczej wilgotne).
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie.
75 g miękkiego masła
75 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
300 g borówek amerykańskich (lub jagód)

Wszystkie składniki, za wyjątkiem borówek, utrzyj mikserem na kremową masę.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na równe 12 lub 14 części. Każdy fragment spłaszcz (zrób placuszek). Każdy placek posmaruj masą cynamonową i nałóż borówki. Brzegi placka zwilż wodą i sklej , formując bułeczkę. Ułóż na blasze łączeniem do dołu. Gotowe bułki przykryj natłuszczoną folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem, możesz je również posypać cukrem demerara. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 - 15 minut.


Komentarze

  1. Muszą być pyszne, ciekawe czy ze śliwkami będa tak samo smakowite...

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego jeszcze ciepłe mleko lub kakao

    OdpowiedzUsuń
  3. Koleżanka napisała mi na fb ze je zrobila i wyszly rewelacyjne. Bede musiala sprobowac tez:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu, z całą pewnością się nie zawiedziesz!Dziś piekę kolejne,kardamonowe z marcepanowym nadzieniem,obsypane płatkami migdałów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł na rodzinkę jak nasza i rzeczywiście skandalicznie smaczny :) Na nadzienie wykorzystałem jagodę i dodatkowo ok 1/4 aronii, jej cierpkowatość daje fajne połączenie. Owoce co prawda mrożone (z Gomaru) lecz szkoda przejść obojętnie jak przepis mocny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak...

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni...

Chrupiąca granola.

Jeśli chodzi o śniadania, to jestem bardzo wierna, żeby nie powiedzieć nudna i powielam pewien schemat, w którym regularnie przewija się granola z jogurtem i domową frużeliną z owoców leśnych (pycha!). Dla zdrowych jelit dodaję jeszcze łyżeczkę mielonego siemienia lnianego  i taki posiłek daje mi energię na kilka godzin. Długo kupowałam granolę w sklepie, przymykając oko na jej skład (oraz cenę!). Całkiem niedawno wzięłam się w garść, zakasałam rękawy i zaczęłam swoją produkcję składników na ulubiony poranny posiłek. Uwierzcie mi teraz, że warto a przygotowanie tego chrupkiego dodatku jest szybkie i bajecznie łatwe. Chrupiąca granola Składniki 135 g miodu wielokwiatowego 60 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 500 g płatków owsianych 200 g dowonych orzechów, drobno posiekanych (ja najbardziej lubię dodawać pekany lub włoskie)* 50 g pestek z dyni 50 g wiórków kokosowych *orzechy można dowolnie mieszać, można ich dodać więcej lub mniej lub zastąpić je ...