Uwielbiam
chałkę od zawsze. Cudowną, z chrupiącą skórką, czasami z kruszonką, grubo
posmarowaną masłem lub powidłami. Smak dzieciństwa! Dziś już ciężko dostać taką
chałkę jak kiedyś, te dostępne w sklepach są zazwyczaj lekkie i
"wzbogacone" sztucznym spulchniaczem. Na szczęście mam dobrą
wiadomość, odkryłam chałkę idealną i można ją zrobić sobie w domu z bardzo
niewielu prostych składników.
Przepis zawdzięczam
Monice (gotujebolubi.pl), która wydała cudowną książkę z garścią doskonałych
przepisów ("Opowieści drewnianego stołu").
Składniki na jedną
dużą chałkę (lub 3 małe):
400 g mąki
chlebowej (typ 750)
30 g cukru
2 jajka
40 ml oleju roślinnego
150 ml wody
10 g soli
7 g suchych drożdży
1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Wszyskie składniki (oprócz żółtka i 2 łyżek mleka)
umieszczam w misie miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego przez około
8 minut (ciasto musi być dobrze wyrobione i po naciśnięciu palcem wracać do
swojego pierwotnego kształtu). Ciasto można oczywiście wyrabiać ręcznie, proces
ten trwa jednak dłużej i jest męczący, aczkolwiek jak wiadomo wyrabianie ciasta
drożdżowego rozładowuje wiele negatywnych emocji, więc jest świetną terapią :).
Wyrobione ciasto umieszczam w misce wysmarowanej olejem i
przykrywam folią spożywczą, zostawiam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny
(ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę
rękami i dzielę na 3 kawałki, pozostawiam na 10-20 minut, żeby odpoczęło.
Z kulek formuję 3 wałki i splatam je w klasyczny warkocz, który przykrywam
delikatnie folią spożywczą i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na kolejne 1,5
godziny (ja zazwyczaj zostawiam na krócej: 40- 50 minut).
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem
i piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 - 35 minut.
Piękna! Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńMmm cudownie się zapowiada! Zawsze kupowałam taką w sklepie, jednak teraz, z twoim przepisem mogę zrobić chałkę sama w domu.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń