Styczeń to miesiąc postanowień, treningów, wyrzeczeń i ciężkiej pracy. Podobno niektórym strasznie się dłuży, podobnie jak listopad. Dla mnie styczeń nie różni się niczym od innych miesięcy, traktuję go tak samo i on traktuje na równi mnie. Nie stawiam przed sobą wielkim wyzwań ani nie składam obietnic, które później będą mi ciążyć na sumieniu. Żyję normalnie, nie rusza mnie "Blue Monday". Ale gdyby dla was to był ciężki miesiąc i musicie sobie go osłodzić, albo ciężko trenujecie i potrzebujecie słodkiej przekąski bez poczucia winy, polecam te batony. Są napakowane zdrowiem, a przy tym bardzo smaczne i zaspokajają potrzebę potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Batony pełne dobroci
Składniki
1 1/2 szklanki daktyli (szklanka 250 ml)
1 szklanka orzechów laskowych
1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki pestek z dyni
1/4 szklanki jagód goji lub suszonej żurawiny
1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki niesłodzonego kakao
2 łyżki nasion chia
1-2 łyżki wody
dowolne orzechy, nasiona i suszone owoce do posypiania wierzchu batonów
opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady + łyżka oleju
Przygotowanie
Daktyle i orzechy zblenduj w malakserze, aż będą dość mocno zmielone i masa będzie się lepić. Dodaj kokos, jagody goji, nasiona chia, kakao, pestki dyni, siemie lniane i zmiksuj malakserem, aż dodane składniki będą posiekane, dodaj łyżkę lub dwie wody aby masa była lekko kleista i trzymała się razem. Masę przełóż do kwadratowej foremki (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i całość dociśnij dłońmi.
Gorzką czekoladę rozpuść z jedną łyżką oleju w kąpieli wodnej i posmaruj nią przygotowaną wcześniej masę, następnie posyp posiekanymi orzechami. Kiedy czekolada zastygnie, podzien na 16 częsci, przechowuj w zamykanym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz