Mam trochę pecha, jeśli chodzi o możliwość obdarowywania najbliższych szalenie wymyślnymi wypiekami na ich urodziny. Mój syn zawsze musi,ale to musi mieć ciasto czekoladowe,co roku testujemy na szczęście inny przepis więc myślę, że na osiemnastkę wyłonimy czekoladowego zwycięzce. Moja córka tradycyjnie prosi o ciasto drożdżowe,koniecznie z kruszonką. Mogłam jeszcze odrobinkę poszaleć w urodziny męża, choć on ponad wszelkie torty wybiera zwykłą babkę makową (o losie), ale w tym roku mój luby postanowił, że będzie się odżywiać mega zdrowo, przede wszystkim jak najmniej tłuszczu, cukru rafinowanego najlepiej wcale, więc zdecydował, że tortu nie będzie. Jak zawsze postanowiłam za niego inaczej i w końcu kompromisem wybraliśmy ciasto z owocami z przepisu Kingi Paruzel ("Fit słodkości").
Przyznam szczerze, byłam sceptycznie nastawiona. Myślałam,że ciasto na mące pełnoziarnistej, w dodatku ze świeżymi owocami, wyjdzie ciężkie i raczej zakalcowate, ale moi kochani, miłe zaskoczenie. Wyszło puszyste i pyszne, bardzo polecamy!
Ciasto bez tłuszczu z owocami
Składniki
1 szklanka jagód i malin
2 jaja
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego (dałam zwykłe, odtłuszczone)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20-22 cm i nastaw piekarnik na 180 stopni (góra, dół). Utrzyj za pomocą miksera jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę otartą z cytryny na jasną i puszystą masę. Teraz dodaj mleko, i wsyp przesianą mąkę, wymieszaną z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia. Całość miksuj przez jedną minutę. Do gotowej masy dodaj 3/4 owoców i całość delikatnie wymieszaj szpatułką, na wierzch ciasta wysyp resztę jagód i malin. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz