Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Uwielbiam drożdże i wszystko co drożdżowe, ciasto robi się łatwo i szybko, zawsze mi wychodzi, daje wiele możliwości i świetnie smakuje. Dziś miałam imieminy, z tej okazji zrobiłam na szybko drożdżówki.



Do zrobienia drożdżówek potrzebujemy:
300 g mąki pszennej
300 g mąki pełnoziarnistej (można dać tylko 600g pszennej)
2 jajka
1/4 kostki masła
50 g drożdży
pół szklanki cukru
szklankę ciepłego mleka
1 rozbełtane jajo do posmarowania

Na kruszonkę:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru


Przygotowujemy zaczyn wg tych wskazówek. Do dużej miski wsypujemy mąkę. W osobnym naczyniu robimy kogel mogel z jajek i cukru, następnie przelewamy go do miski z mąką i mieszamy. W międzyczasie topimy w rondelku masło. Do mąki, jaj i cukru wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy masę. Następnie dodajemy drożdżowy zaczyn, mieszamy ciasto i na koniec wlewamy roztopione masło, cały czas wyrabiamy miksturę. Jeśli masa jest zbyt klejąca, należy dodać mąki, tyle żeby powstało sprężyste i elastyczne ciasto. Jeśli masa drożdżowa jest już dobrze wyrobiona, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 12 równych części, z których forumujemy bułki. Okrągłe placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawiamy na chwilę pod przykryciem. W międzyczasie myjemy i kroimy owoce (ja użyłam truskawek ale mogą to być jagody, porzeczki, starte jabłka itp.) i przygotowujemy kruszonkę:
do średniej miski wsypujemy mąkę i cukier, w rondelku topimy masło, stopione masło przelewamy do miski i mieszamy wszystko łyżką, a później wyrabiamy palcami kruszonkę.
Wracamy do bułeczek. Kiedy nieco podrosły, spodem szklanki robimy w nich wgłębienie. Następnie każdą drożdżówkę smarujemy jajkiem, do wgłębień nakładamy owoce i posypujemy całość kruszonką. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Niebo w gębie!

A dla koleżanek na deser przygotowałam babeczki jagodowe z kremem serowo - jagodowym, niestety muszę dopracować przepis, ponieważ w oryginale jest za dużo cukru, jak już go poprawię, to chętnie się z wami podzielę:).



Komentarze

  1. Takie drożdżówki to coś, na co zawsze mam ochotę. uwielbiam też dodatek mąki pełnoziarnistej do wypieków. Po prostu cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności przygotowałaś! najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się babeczką bo są cudne :) i drożdżówkę też porywam jedną :)))))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do pieczenia)

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni