To ciasto jest tak banalne w wykonaniu a zarazem tak niewiarygodnie pyszne, że aż trudno w to uwierzyć! Cynamon pachnie i smakuje intensywnie i jest idealnym partnerem nutelli, która dzięki temu, że nie jest w masę ciasta wmieszana mikserem, sprawia iż wypiek pozostaje wilgotny i jest bajecznie smaczny.
Składniki:
175 g miękkiego masła
160 g cukru (ja dałam pół na pół ciemny brązowy cukier wymieszany ze zwykłym)
3 jajka
200 g mąki przesianej, wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
Blaszkę o średnicy 20 cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik ustaw na 180 stopni.
I teraz nadchodzi najlepsze - wszystkie składniki za wyjątkiem nutelli i orzechów umieść w misie miksera i ucieraj kilka minut, aż do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dwie trzecie masy przelej do formy, na ciasto nałóż 4 kleksy (łyżki) nutelli, wymieszaj całość patyczkiem tworząc "esy - floresy". Na całość wylej pozostałą część ciasta, posyp orzechami i piecz przez około 1 godzinę i 10 minut (gdy ciasto zacznie się za bardzo rumienić od góry, przykryj je folią aluminiową - po koło 40 minutach od momentu włożenia do piekarnika). Upieczone ciasto studź na kratce, ja z koleżanką zajadałam je dziś jeszcze ciepłe:).
Przepis pochodzi z książki "The GoodFood Cook Book".
zapisuję sobie przepis, bo się w tym cieście zakochałam! :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:) Niby banalne połączenie, ale efekt jest super!:)
OdpowiedzUsuńorzechowy wierzch zachwyca
OdpowiedzUsuńO jejciu jaki fajny przepis, nutella i orzechy laskowe!! Mniam
OdpowiedzUsuńCudne ciasto, łyżeczki bajkowe!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!łyżeczki mnie urzekły,mam w zanadrzu jeszcze jeden fajny zestaw:)
OdpowiedzUsuńciasto w piekarniku! dam znać jakie wyszło :)
OdpowiedzUsuńa czy ciasto jest chętne do zakalcowania czy można spokojnie piec? : )
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie : )