Przejdź do głównej zawartości

Błyskawiczne ciasto cynamonowe z nutellą

To ciasto jest tak banalne w wykonaniu a zarazem tak niewiarygodnie pyszne, że aż trudno w to uwierzyć! Cynamon pachnie i smakuje intensywnie i jest idealnym partnerem nutelli, która dzięki temu, że nie jest w masę ciasta wmieszana mikserem, sprawia iż wypiek pozostaje wilgotny i jest bajecznie smaczny.


Składniki:
175 g miękkiego masła
160 g cukru (ja dałam pół na pół ciemny brązowy cukier wymieszany ze zwykłym)
3 jajka
200 g mąki przesianej, wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g grubo posiekanych orzechów laskowych



Blaszkę o średnicy 20 cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, piekarnik ustaw na 180 stopni.
I teraz nadchodzi najlepsze - wszystkie składniki za wyjątkiem nutelli i orzechów umieść w misie miksera i ucieraj kilka minut, aż do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dwie trzecie masy przelej do formy, na ciasto nałóż 4 kleksy (łyżki) nutelli, wymieszaj całość patyczkiem tworząc "esy - floresy". Na całość wylej pozostałą część ciasta, posyp orzechami i piecz przez około 1 godzinę i 10 minut (gdy ciasto zacznie się za bardzo rumienić od góry, przykryj je folią aluminiową - po koło 40 minutach od momentu włożenia do piekarnika). Upieczone ciasto studź na kratce, ja z koleżanką zajadałam je dziś jeszcze ciepłe:).



Przepis pochodzi z książki "The GoodFood Cook Book".

Komentarze

  1. zapisuję sobie przepis, bo się w tym cieście zakochałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda:) Niby banalne połączenie, ale efekt jest super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. orzechowy wierzch zachwyca

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejciu jaki fajny przepis, nutella i orzechy laskowe!! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ciasto, łyżeczki bajkowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję!łyżeczki mnie urzekły,mam w zanadrzu jeszcze jeden fajny zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto w piekarniku! dam znać jakie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy ciasto jest chętne do zakalcowania czy można spokojnie piec? : )
    wygląda pięknie : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do pieczenia)

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni