Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka na pocieszenie

Smaczne ciasteczka są dobre na wszystko, prawda? Szukam pocieszenia, czekając na wiosnę, na uśmiechnięte buzie moich dzieci, na ciepły wiatr owiewający nasze twarze, słońce i na to, żeby wszystkie choróbska poszły sobie w cholerę. Zakładam, że większość z Was tak się teraz czuje, więc z pewnością je upieczecie - pyszne, chrupkie i mocno orzechowe ciastka według przepisu Donny Hay, które znalazłam kiedyś na blogu Pieprz czy Wanilia.



Składniki na około 30 ciasteczek:
100 g masła w temperaturze pokojowej
140 g masła orzechowego (ja użyłam masła typu "crunchy")
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
85 g jasnego cukru trzcinowego
180 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
garść migdałów do dekoracji



Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę, po czym dodaj masło orzechowe i wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajko, ekstrakt z wanilii - całość ponownie zmiksuj. Na końcu dodaj mąkę z sodą i wymieszaj na wolnych obrotach miksera. 
Masa będzie dość miękka, ale gdy oprószysz dłonie mąką, uda ci się uformować z niej wałek o średnicy około 3 cm. Wałek ten owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągnij przygotowane ciasto z lodówki i odkrawaj ostrym nożem krążki o grubości 1 cm. Tak przygotowane układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. W środek każdego ciastka wciśnij delikatnie migdał, piecz przez 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!




Komentarze

  1. Są piękne! Mnie pociesza już sam ich widok:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciastka z masłem orzechowym w składzie!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo..mam smaczka. Domi:*

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia!
    ach, można się takimi ciasteczkami pocieszać bez ustanku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne pyszności w Twoim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydałoby mi się takie ciasteczko na pocieszenie... Cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)

    Adres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak...

Szybki placek z malinami

To ciasto jest wszystkim, czego potrzebujecie w letni, burzowy wieczór przy herbacie. Dzięki zmielonym migdałom jest odrobinę kruche, lekkie, bardzo smaczne i szalenie proste (i w wykonaniu i w swojej postaci).   Jest raczej niskie, jeśli miałoby wam to przeszkadzać, upieczcie je w blaszce o mniejszej średnicy (wg przepisu 23 cm, można spróbować w 20 cm). Składniki: 150 g mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 150 g cukru 150 g mielonych migdałów 2 duże, roztrzepane jajka 150 g malin  cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do dużej misy wsyp mąkę, masło, cukier, migdały i jajka, utrzyj wszystko mikserem razem na jasną i puszystą masę. Całość przełóż do tortownicy, w ciasto powciskaj maliny. Piecz przez 45 - 60 minut (po 45 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdyby się przypiekało od góry, przykryj papierem do p...

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni...