Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka na pocieszenie

Smaczne ciasteczka są dobre na wszystko, prawda? Szukam pocieszenia, czekając na wiosnę, na uśmiechnięte buzie moich dzieci, na ciepły wiatr owiewający nasze twarze, słońce i na to, żeby wszystkie choróbska poszły sobie w cholerę. Zakładam, że większość z Was tak się teraz czuje, więc z pewnością je upieczecie - pyszne, chrupkie i mocno orzechowe ciastka według przepisu Donny Hay, które znalazłam kiedyś na blogu Pieprz czy Wanilia.



Składniki na około 30 ciasteczek:
100 g masła w temperaturze pokojowej
140 g masła orzechowego (ja użyłam masła typu "crunchy")
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
85 g jasnego cukru trzcinowego
180 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
garść migdałów do dekoracji



Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę, po czym dodaj masło orzechowe i wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajko, ekstrakt z wanilii - całość ponownie zmiksuj. Na końcu dodaj mąkę z sodą i wymieszaj na wolnych obrotach miksera. 
Masa będzie dość miękka, ale gdy oprószysz dłonie mąką, uda ci się uformować z niej wałek o średnicy około 3 cm. Wałek ten owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyciągnij przygotowane ciasto z lodówki i odkrawaj ostrym nożem krążki o grubości 1 cm. Tak przygotowane układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. W środek każdego ciastka wciśnij delikatnie migdał, piecz przez 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!




Komentarze

  1. Są piękne! Mnie pociesza już sam ich widok:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciastka z masłem orzechowym w składzie!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo..mam smaczka. Domi:*

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia!
    ach, można się takimi ciasteczkami pocieszać bez ustanku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne pyszności w Twoim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przydałoby mi się takie ciasteczko na pocieszenie... Cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)

    Adres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Mój ulubiony chleb na zakwasie - pain au levain.

Chleb na zakwasie stał się dla wielu ludzi niejako wybawieniem, chrupiącą dobrocią odwracającą naszą uwagę od stresu związanego z tym, co dzieje się na świecie. Dla mnie jest poczuciem bezpieczeństwa, wielką zagadką, którą codziennie rozumiem coraz lepiej, reprezentacją wszystkiego dobrego, co dzieje się w tym czasie, przypomnieniem tego, co ważne. Bo oprócz mąki (która jest teraz towarem luksusowym) ten chleb potrzebuje czasu i miłości (które były towarem luksusowym przed epidemią, kiedy nikt czasu na miłość i cierpliwość nie miał). Kilka dni temu przyłączyłam się do Sourgough Club prowadzonego przez cudowną Vanessę Kimbell i codziennie rozumiem zakwas coraz lepiej, a w moim ciepłym schowku powstaje właśnie najlepszy zakwas, jaki do tej pory zrobiłam, widzę to już teraz. Chętnie podzielę się swoją zdobytą wiedzą, kiedy sama nabędę więcej doświadczenia, póki co przedstawiam wam mój (póki co) ulubiony przepis na chleb, który piekę co drugi dzień. Moim zdaniem jest przepyszny i w smak...

Pączki na zakwasie czyli zrób sobie latem karnawał.

Nigdy w życiu nie robiłam pączków, nawet nie zabierałam się za ich przygotowywanie. Nie dlatego, że ich nie lubię, domowe pączki kojarzyły mi się z ciemnymi, tłustymi, smażonymi bułkami drożdżowymi nadziewanymi dżemem. Nie jadłam nigdy dobrego domowego pączka. Lekkiego, nietłustego, nieciężkiego. Całkiem niedawno, w szaleństwie mojej zakwasowej przygody, natknęłam się na przepis poniżej i zakochałam się w efektach od pierwszego kęsa. Pączki są lekkie, nie ociekają tłuszczem, a co najlepsze - można je zjeść z czym się chce. Polecam bardzo. I nich nie zraża cię fakt, że robi się je dwa dni, bo naprawdę warto, a na dobre rzeczy w życiu trzeba czekać i już :). Składaniki: 250 g mąki typ 450 250 g mąki typ 750 90 g letniej wody 10 g soli 100 g cukru 190 g jajek (mniej więcej 3 duże jajka) 100 g masła (pokrojonego na kawałki, lekko miękkiego) 200 g zaczynu (50 g aktywnego zakwasu+75 g mąki pszennej+75 wody) przygotowanego 5 godzin wcześniej W misie miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składni...

Chrupiąca granola.

Jeśli chodzi o śniadania, to jestem bardzo wierna, żeby nie powiedzieć nudna i powielam pewien schemat, w którym regularnie przewija się granola z jogurtem i domową frużeliną z owoców leśnych (pycha!). Dla zdrowych jelit dodaję jeszcze łyżeczkę mielonego siemienia lnianego  i taki posiłek daje mi energię na kilka godzin. Długo kupowałam granolę w sklepie, przymykając oko na jej skład (oraz cenę!). Całkiem niedawno wzięłam się w garść, zakasałam rękawy i zaczęłam swoją produkcję składników na ulubiony poranny posiłek. Uwierzcie mi teraz, że warto a przygotowanie tego chrupkiego dodatku jest szybkie i bajecznie łatwe. Chrupiąca granola Składniki 135 g miodu wielokwiatowego 60 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 500 g płatków owsianych 200 g dowonych orzechów, drobno posiekanych (ja najbardziej lubię dodawać pekany lub włoskie)* 50 g pestek z dyni 50 g wiórków kokosowych *orzechy można dowolnie mieszać, można ich dodać więcej lub mniej lub zastąpić je ...